torsdag 12 mars 2009

Händer just nu

Tänkte att jag skulle skriva lite om vad som händer i Indien på nyhetsfronten.
I söndags anhöll polisen drygt hundra människor i ett farm house en bit utanför city. De arresterade dem och satte dem i fängelse, påstod att det hölls en rejvfest där. Tre dagar senare sitter fortfarande runt hälften av de tillfångatagna kvar i fängelse eftersom de inte kan betala lösen. Drygt trettio av deltagarna var foreigners och tidningen kryllar nu av bilder på foreigners i jeans och tshirt med sjalar över ansiktet. Till saken hör att det inte hittades några droger och deras enda brott var att de ville dricka öl och dansa. Som tur var hörs det många upprörda röster och folk börjar få nog. Bangalores polis bör nog läsa på lite mer om Rejv innan de hugger till nästa gång.

En annan stor nyhet för ett tag sedan gällde de konservativa moralpoliserna som de kallas. Ett av de konservativa partierna är emot att kvinnor skall få klä sig i västerländska kläder och umgås i barkretsar. Så i Mangalore, en stad nära kusten att attackerades med fysiskt våld tre tjejer och slängdes ut från en pub för att de var just kvinnor. Som svar på saken höjdes röster över hela landet. Ledaren för det konservativa partiet stod upp för attacken och fick rum i media där han sedan fördömde Valentins day och män och kvinnor som håller handen, allt det hemska kommer från västerländsk kultur. Pust! Det är verkligen en lång väg kvar.

Men många tjejer börja säga ifrån nu, rejält, det hålls demonstrationer och skrivs artiklar. Mannen i fråga fick några tusen rosa underkläder skickade till sig på Valentins day som protest. Om man verkligen ska skåda Indisk kultur så var det Indierna som uppfann Karma Sutra. Och på de heliga templen kryllar det av nakna figurer i olika sexpositioner. Det är indisk kultur det.
Men tyvärr, det är fortfarande en väldigt lång väg för indiska kvinnor till friheten. Trots att det är förbjudet sedan 1978 att gifta sig innan arton år, är 45% av Indiens flickor gifta före arton år!

Igår var det Holi och Sam kom hem från jobbet med lila hårbotten. I tidningen stod det uppmaningar om att använda organiska färger. Tydligen kan man få ögonskador och allt möjligt av de färger med kemikalier i. Grannbarnen lekte utanför och jag tittade på.

Inga kommentarer: